Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: “Να υπογραφεί ΤΩΡΑ η συμπληρωματική Συλλογική Σύμβαση”

Ποιοι καθυστερούν και τι όφελος έχουν από την μη υπογραφή της; 

Ανακοίνωση Νο 34   •  Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Να υπογραφεί ΤΩΡΑ η συμπληρωματική Συλλογική Σύμβαση

Ποιοι καθυστερούν και τι όφελος έχουν από την μη υπογραφή της; 

Αδικαιολόγητα προσκόμματα από διάφορες πλευρές (διοίκηση, μέλη Δ.Σ., παρατάξεις) καθυστερούν την υπογραφή της συμπληρωματικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου σε κοινή συνεδρίαση Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Εργαζομένων και του Διευθύνοντος Συμβούλου οριστικοποιήθηκε το σενάριο ενσωμάτωσης της ΑΤΑ και οι όροι της συμφωνίας για την υπογραφή της συμπληρωματικής ΣΣΕ.

Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου το Δ.Σ. της ΟΜΕ ενέκρινε με ψήφους 11 προς 8 το σχέδιο για την ενσωμάτωση της ΑΤΑ, όπως αυτό οριστικοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης 22-11-2018.

Κι ενώ οι μέρες περνούσαν χωρίς καμία εξέλιξη, αίφνης ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κάλεσε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου σε νέα σύσκεψη την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΜΕ και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ.  Στην σύσκεψη αυτή η ΑΚΕ βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει εκ νέου τη διαφωνία της για την ενσωμάτωση της ΑΤΑ, η ΠΑΣΚΕ να καθυστερήσει την υπογραφή της και η ΕΣΚ να δηλώσει την… «αυτοϊκανοποίησή» της ότι, ναι μεν, έθεσε πρώτη(!!!) το ζήτημα της ενσωμάτωσης της ΑΤΑ, αλλά το καταψήφισε (!!!) γιατί δεν υπογράφει… «λευκές επιταγές».

Το περίεργο (αν όχι ύποπτο) αυτής της σύσκεψης δεν είναι οι αντίθετες απόψεις με την υπογραφή της Συμπληρωματικής ΣΣΕ (είχαν ήδη εκφραστεί και δημόσια σε ανακοινώσεις των παρατάξεων), αλλά η … πρόθεση του Διευθύνοντα να εξασφαλίσει την… ομοφωνία από τη μεριά του συνδικάτου. Τον Αύγουστο που υπεγράφη η χειρότερη για τους εργαζόμενους συλλογική σύμβαση στην ιστορία της ΕΥΔΑΠ, ο Διευθύνων προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης μόνο με τις ψήφους ΑΚΕ και ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. Γιατί, τώρα, τέτοιος καημός για ομοφωνία;

Μήπως κάποιοι (εν τη αφελεία τους) πόνταραν σε αρνητική στάση του ΣΕΚΕΣ και άλλων παρατάξεων για την ενσωμάτωση της ΑΤΑ και τώρα προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες για να μην υπογραφεί η θετική αυτή εξέλιξη για τους εργαζόμενους; Το ΣΕΚΕΣ αποφασίζει πάντα με γνώμονα το συμφέρον των εργαζόμενων.

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ δεν δόθηκε εξουσιοδότηση στον Διευθύνοντα για την υπογραφή της συμπληρωματικής ΣΣΕ. Ενώ προτάθηκε νέα συνεδρίαση για την Παρασκευή 14/12, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων (καλύτερα των προσωπικών του συμφερόντων) μέλος του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ Μ. Αγγελάκης διαφώνησε, με αποτέλεσμα να οριστεί το Δ.Σ. για σήμερα Δευτέρα 17/12.

Δυστυχώς την Παρασκευή το βράδυ ματαιώθηκε εκ νέου από τη διοίκηση και ορίστηκε για την Τετάρτη 19/12/2018. Ταυτόχρονα η ΕΣΚ-ΠΑΜΕ ζήτησε έκτακτη σύγκληση του ΔΣ της ΟΜΕ για να ξανασυζητηθεί(!) το κείμενο της συμφωνίας και βέβαια ο πρόεδρος της ΟΜΕ κ. Σινιώρης έσπευσε αμέσως να το συγκαλέσει για σήμερα το πρωί, προφανώς για λόγους κωλυσιεργίας.

Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η Διοίκηση αξιοποιώντας τη στάση της ΑΚΕ και την παρελκυστική τακτική της ΕΣΚ, σπρώχνει το θέμα προς την εορταστική περίοδο για να μην υπογράψει άμεσα τη συμπληρωματική Συλλογική Σύμβαση.

Όποιος συνεχίζει να εμποδίζει και να προβάλλει προσκόμματα σε αυτό το θετικό θεσμικό μέτρο, το μοναδικό θετικό που συμφωνήθηκε εδώ και οχτώ χρόνια και αφορά σε όλους τους εργαζόμενους και κυρίως στον κορμό των μισθολογικών μας αποδοχών, δηλαδή το βασικό μισθό μετά από οχτώ χρόνια μνημονίων, περικοπών και καθήλωσης αποδοχών και δικαιωμάτων, να ξέρει πως θα βρεθεί απέναντι στη μήνη των εργαζομένων. Είναι αρκετά οχτώ χρόνια μνημονίων, περικοπών και καθήλωσης αποδοχών και δικαιωμάτων. Υπάρχουν και στην ΕΥΔΑΠ πολλά διαθέσιμα «κίτρινα γιλέκα». 

Να υπογραφεί χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση η συμπληρωματική ΣΣΕ, όπως αυτή συμφωνήθηκε. 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ 

Υ.Γ.1: Συνάδελφοι, ψηφίζουμε εκπροσώπους εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ για να τάσσονται με την πλευρά των εργαζομένων μέσα στο Δ.Σ. και όχι με τη μεριά των μετόχων και της διοίκησης. Όπως και συνδικαλιστικές παρατάξεις στα σωματεία και την ΟΜΕ για να υπερασπίζονται μαζί με τους εργαζομένους τα εργατικά συμφέροντα και όχι για ιδιοτελείς σκοπούς. Να το σκεφτούμε ώστε την επόμενη φορά να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. 

Υ.Γ.2: Κατανοούμε τα πολιτικάντικα και ιδιοτελή κίνητρα της ηγεσίας της ΑΚΕ ενάντια στην υπογραφή της συμπληρωματικής ΣΣΕ. Τα κίνητρα άλλων παρατάξεων είναι ακατανόητα. Τον Αύγουστο, όταν επρόκειτο να υπογραφεί η χειρότερη από ποτέ σύμβαση δεν έθεσαν στο Σύλλογο Προσωπικού θέμα μη εξουσιοδότησης της ΟΜΕ να υπογράψει σύμβαση και το θέτουν τώρα που υπάρχει ένα θετικό μέτρο, για τους εργαζόμενους. Γιατί, επιλέγουν αυτή τη στιγμή να στηρίξουν την τακτική της ΑΚΕ; Μήπως και του Υπερταμείου;


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ