Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: “Μια σημαντική επιτυχία των εργαζομένων”

Ανακοίνωση Νο 2   •  Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

 Μια σημαντική επιτυχία των εργαζομένων

Από τη μια οι εντός ΕΥΔΑΠ απαξιωτικοί και προσβλητικοί τίτλοι: «Σύμβαση ντροπής» και «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί». Από την άλλη οι εκτός ΕΥΔΑΠ… ανησυχούντες τίτλοι και ρεπορτάζ του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για τις μεγάλες αυξήσεις του αποδοχών του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ. «Μα είναι δυνατόν τόσο μεγάλη αύξηση στο εισαγωγικό βασικό μισθό;» ρωτάει έκπληκτος ο παρουσιαστής στο πρωινάδικο της ΕΡΤ;

Δυστυχώς και δω ισχύει το «όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μου, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

Τι πραγματικά συνέβη; Η είδηση σε τίτλους: Mετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και της Διοίκησης, συμπληρώνεται η τριετής σύμβαση που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2018 και από 1/1/2019 με την ενσωμάτωση της ΑΤΑ στους βασικούς επιτυγχάνεται σταδιακή αύξηση των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων στα επίπεδα των αποδοχών που υπήρχαν πριν την εφαρμογή του ν. 4024/2011.

Οι εργαζόμενοι παίρνουμε πίσω ένα μικρό μέρος από τα εκατοντάδες εκατομμύρια που μας έχουν παρακρατήσει τα τελευταία δέκα χρόνια.  Και θα συνεχίσουμε να το παίρνουμε υπό την προϋπόθεση ότι θα επαγρυπνούμε γιατί η μνημονική λογική είναι ακόμα ισχυρή και παρούσα και σίγουρα κάποιοι ήδη δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή τη σύμβαση.

Θα επιβαρυνθεί η τιμή του νερού; Όχι βέβαια. Η επιβάρυνση από τη Συμπληρωματική Σύμβαση στο συνολικό μισθολογικό κόστος δεν δικαιολογεί καμία αύξηση της τιμής του νερού.

Και οι (μικρο)μέτοχοι; Αγωνιούν κάποιοι. Η κερδοφορία της ΕΥΔΑΠ είναι τέτοια, ώστε η Διοίκηση δεν πρόκειται να αφήσει… παραπονεμένους μικρούς ή μεγάλους μετόχους. Θα μπορούσε βέβαια να κατευθύνει  τα κέρδη σε προσλήψεις και επενδύσεις, αλλά όπως έχει φανεί μέχρι σήμερα η… «θρησκεία» του Υπερταμείου αυτό δεν το επιτρέπει.

Και το Υπερταμείο; Το Υπερταμείο σίγουρα δεν θα αισθάνεται καλά με αυτή την εξέλιξη. Τέτοιες συμβάσεις μπορεί να αποδειχθούν «κολλητικές». Αλλά… c’ est la vie.

Επειδή πολλές ανακρίβειες και ψέματα έχουν γραφτεί, ακολουθεί εκτενής ενημέρωση για το περιεχόμενο της Σύμβασης και το τοπίο που διαμορφώνεται την επόμενη ημέρα από την υπογραφή της. 

1. Τι πετύχαμε με την συμπληρωματική Συλλογική Σύμβαση:

 • Ενσωμάτωση της ΑΤΑ στους βασικούς μισθούς. Υλοποιείται ένα βασικό θεσμικό αίτημα των εργαζομένων που εκκρεμεί από το 1989. Διαμορφώνονται σημαντικά υψηλότεροι βασικοί μισθών, με επωφελή επίδραση στο σύνολο των τακτικών αποδοχών, στις έκτακτες αμοιβές, στο εφάπαξ, στις εισφορές του υγειονομικού.
 • Σημαντική αύξηση των μηνιαίων αποδοχών, η οποία εύκολα θα γίνει από όλους και όλες αντιληπτή με την σύγκριση των νέων αποδοχών από 1/1/2019, με αυτές του 2018 αλλά και αυτές του 2011.
 • Κατάργηση κάθε ορίου μισθολογικού κόστους, δηλαδή του μηχανισμού μειώσεων που προέβλεπε ο ν. 4024/2011: «ανώτατο όριο στο μέσο μισθολογικό κόστος ίσο με το 65% του 2009».
 • Με την πλήρη υλοποίηση της σύμβασης, διαμόρφωση μεικτών τακτικών αποδοχών για κάθε μισθολογικό κλιμάκιο, πάνω από τις αντίστοιχες αποδοχές που υπήρχαν πριν την εφαρμογή του ν. 4024/2011.
 • Εισαγωγικός βασικός μισθός ΕΥΔΑΠ 970,05 € (Σ.Σ.: Βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ 2009:751€, Βασικός μισθός 2019: 586,08 €)
 • Διατήρηση και μη παραίτηση από όλα τα κεκτημένα δικαιώματα των προηγούμενων Συλλογικών Συμβάσεων.
 • Ενισχυμένη μισθολογική βάση για την μετά τη λήξη της σύμβασης περίοδο αλλά και για τα άλλα αιτήματά μας που θα ικανοποιηθούν μελλοντικά (μισθολογικές προαγωγές, επιδόματα κ.λ.π.)
 • Ειδικά για τα τροφεία, που ποτέ δεν είχαν κατοχυρωθεί με Συλλογική Σύμβαση, παραμένουν ως υποχρέωση της Εταιρείας και η Διοίκηση οφείλει να συνεχίσει τη χορήγησή τους με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, όπως και μέχρι σήμερα.

2. Πώς καταφέραμε να υπογραφεί αυτή η σύμβαση;

 • Με την (μετά από πολύ κόπο) διαμόρφωση μια νέας συνδικαλιστικής ενότητας βασισμένης στην αποτελεσματική διεκδίκηση, τον σταθερό προσανατολισμό στην ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων.
 • Στην αναγνώριση των δυσμενών συσχετισμών («από τα μνημόνια και τους μνημονιακούς νόμους βγαίνεις όταν το απαιτείς και όχι γιατί ο αντίπαλος έχει την καλή θέληση») με την αξιοποίηση της δύναμης των επιχειρημάτων των εργαζομένων και την αποφασιστικότητα στη διεκδίκηση.
 • Με την κατηγορηματική αντίθεση στις λογικές του εργοδοτικού συνδικαλισμούότι μας δώσουν, καλό είναι»), της μικροπαραταξιακής λογικήςθέλω της τριετίες, γιατί αυτό προβάλω ως παράταξη»), της αποφυγής της μετατροπής των συνδικαλιστικών οργάνων σε μεσάζοντες δικηγορικών γραφείωνείτε πετύχει ή αποτύχει η διεκδίκηση, μην ανησυχείτε, προσφύγουμε στα δικαστήρια και σίγουρα θα κερδίσουμε»).
 • Με τη απομόνωση όσων επιχείρησαν να διασπάσουν την αποφασιστική μας ενότητα και «έπαιξαν» με μετόχους, υπερταμείο, κόμματα έχοντας παραταξιακούς και ιδιοτελείς σκοπούς.
 • Με την επιμονή, την ανυποχώρητη στάση και τη μαζική υποστήριξη των αιτημάτων από τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων.
 • Με την απόρριψη δήθεν δώρων (κουπόνια) αντί μισθού, που αποσκοπούσαν να δελεάσουν με ψεύτικα ωφελήματα.

3. Πώς το συνδικαλιστικό κίνημα στην ΕΥΔΑΠ κατόρθωσε να έχει μια τέτοια κατάκτηση;

 • Γιατί μόνο στην ΕΥΔΑΠ οι μεγαλύτερες αυξήσεις από τις αρχές της δεκαετίας του ’90; Γιατί σε καμία άλλη ΔΕΚΟ ανάλογη σύμβαση; Γιατί σε όλη την Ελλάδα καμία ανάλογη σύμβαση; Αποτελεί τροφή για σκέψη και σύντομα από τις αντιδράσεις θα μπορούμε να βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα.
 • Σίγουρα τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν σε όλους (παρατάξεις και συναδέλφους) που συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχή κατάληξη.
 • Όσον μας αφορά ως ΣΕΚΕΣ, επιμένουμε στη συγκρότηση και ηγεμονία μιας συμμετοχικής, ενωτικής, κινηματικής λογικής, ταυτόχρονα εργατικής και κοινωνικής, με απόλυτη προτεραιότητα τα εργατικά συμφέροντα και τις κοινωνικές ανάγκες. Χωρίς καμία υποταγή ή εξυπηρέτηση κομματικών, παραταξιακών, εργοδοτικών, πελατειακών, προσωπικών ή και δήθεν εθνικών, συμφερόντων. Στη επιμονή στη διατύπωση των αιτημάτων, στον τρόπο διεκδίκησης και πάλης και στη διαμόρφωση ισότιμων, χωρίς καπελώματα, συμμαχιών. Μια κατ΄ ουσίαν ταξική πολιτική που δεν αναλώνεται σε επαναλαμβανόμενους επιθετικούς δήθεν «ταξικούς» προσδιορισμούς.

 4. Τι προτάσσουμε και διεκδικούμε στο επόμενο διάστημα:

 • Προσλήψεις τακτικού προσωπικού πλήρων δικαιωμάτων σε συνδυασμό με την επιστροφή όλων των υπηρεσιών που έχουν παραδοθεί στους εργολάβους.
 • Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με μονιμοποίηση των επί χρόνια ελαστικά απασχολούμενων (εργολαβικοί, παροχή υπηρεσιών, ατομικές συμβάσεις κ.λ.π.). Μέχρι την οριστική ένταξή τους στο τακτικό προσωπικό της ΕΥΔΑΠ να αμείβονται με τους βασικούς μισθούς που προβλέπει η πρόσφατη Σύμβαση.
 • Απελευθέρωση της χορήγησης των τριετιών για όλο το προσωπικό.
 • Δραστική μείωση του συνολικού εργάσιμου χρόνου με άμεση καθιέρωση 6ωρου για όλους.
 • Απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στο πόσιμο νερό. STOP στις αδιάκριτες και απροειδοποίητες διακοπές υδροδότησης. Καμία διακοπή στο οικιακό νερό.

5. Άμεσες επόμενες ενέργειες:

 • Αλλαγή στη συγκρότηση του προεδρείου της ΟΜΕ.
 • Ενεργοποίηση διαδικασιών για αλλαγή στη πρωτοβάθμια συνδικαλιστική συγκρότηση στην ΕΥΔΑΠ με την δημιουργία ενός μεγάλου αντιπροσωπευτικού ζωντανού σωματείου όλων των εργαζομένων. 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ 

 Υ.Γ. 1: «Λογική» ΣΕΚΕΣ

Όποιος σκεφτεί ότι οι προτεινόμενοι ως επόμενοι στόχοι είναι ουτοπικοί, μαξιμαλιστικοί και ανέφικτοι ας θυμηθεί τι έχει πετύχει το συνδικαλιστικό κίνημα της ΕΥΔΑΠ τα τελευταία χρόνια. Τους 23 υδρονομείς που ακόμα εργάζονται στην ΕΥΔΑΠ, τους αγώνες ενάντια στο Υπερταμείο, την αποτροπή εκχώρησης των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ, την υπογραφή της συμπληρωματικής ΣΣΕ με την επιστροφή, έστω και σταδιακή, στις μισθολογικές αποδοχές του 2011, την αυτοκάθαρση για τις οικονομικές ατασθαλίες που πραγματοποιεί μόνο του το συνδικαλιστικό κίνημα και όχι με εξωτερική επιβολή ή εκβιασμό. Και πόσα ακόμα θα πετύχει αν συνεχίσει να λειτουργεί με λογική ΣΕΚΕΣ. 

Υ.Γ. 2: Εκπρόσωπος θράσους και πανικού

Ο «εκπρόσωπος» των εργαζομένων, κ. Αγγελάκης, που καταψήφισε στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ τη συμπληρωματική ΣΣΕ  οφείλει να εξηγήσει με σαφήνεια μερικά απλά πράγματα:

 • Πως αισθάνεται, αλήθεια, ένας συνδικαλιστής ή εκπρόσωπος των εργαζομένων που έχει υπογράψει και χειροκροτήσει 5-6 συλλογικές συμβάσεις με μηδενικές αυξήσεις αλλά και μειώσεις μέχρι 35% όταν δεν υπογράφει την ΜΟΝΑΔΙΚΗ στην καριέρα του Συλλογική Σύμβαση που έχει πραγματικές αυξήσεις;
 • Ποια είναι η διαπίστωσή του; Ότι με τη συμπληρωματική ΣΣΕ γίνονται μειώσεις ή αυξήσεις (από τις οποίες ο μόνος κερδισμένος θα είναι η εφορία, όπως λέει); Είναι «σύμβαση μειώσεων και περικοπών» ή σύμβαση που δίνει «τα ελάχιστα που κάποιοι θέλουν να σας δώσουν»; Τι είναι τελικά, κατά τον κ. Αγγελάκη, από όλα αυτά τα αντιφατικά που αναφέρει;
 • Το αίτημα του ιδίου και της ΑΚΕ είναι να δοθούν στους εργαζόμενους περισσότερα ή λιγότερα από όσα δίνει η συμπληρωματική ΣΣΕ, και πόσα και πώς;
 • Σε ποιο ακριβώς σημείο η συμπληρωματική ΣΣΕ αναγράφει ότι «κόβει οριστικά την παροχή διατακτικών τροφής»; Και γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια που η ΑΚΕ υπέγραφε συλλογικές συμβάσεις δεν κατοχύρωσε, με ΣΣΕ, τα τροφεία;
 • Πόσοι από τους εκλεγμένους της ηγετικής ομάδας της ΑΚΕ στο Δ.Σ. της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ πληρώνονται εδώ και μήνες, χωρίς τις περικοπές του Ν. 4024/2011, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, παρότι οι ίδιοι κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη;
 • Ποιοι πρόσφεραν «απλόχερα πολύτιμες υπηρεσίες στο Υπερταμείο, την υπό διάλυση Κυβέρνηση και Διοίκηση», όπως αναρωτιέται ο κ. Αγγελάκης, στην ανακοίνωσή του; Αυτοί που υπέγραψαν τη συλλογική σύμβαση ή ο ίδιος που επαίρεται ότι ζητάει αναλυτικά οικονομικά στοιχεία χωρίς να αποσαφηνίζει το λόγο. Για να στηρίξει τις αποδοχές των εργαζομένων ή για να καλέσει αυτούς που πραγματικά υπηρετεί να μη δώσουν πολλά στους εργαζόμενους, ώστε να συνεχιστεί η «μπίζνα» των δικηγορικών γραφείων και των εξωδικαστικών συμβιβασμών σε βάρος των εισοδημάτων των εργαζομένων; (Επί τη ευκαιρία μπορεί να μας πει πόσα εκατομμύρια ευρώ πήραν οι δικηγόροι με τις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ το 2017, που αφορούσαν και νέες υποθέσεις συμβιβαστικής επίλυσης διαφορών μετά από προσφυγές εργαζομένων;)
 • Αληθεύει ότι κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. εγκάλεσε τον Διευθύνοντα και τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας μισθολογίου επειδή με τα νούμερα έκρυβαν το πραγματικά μεγαλύτερο ύψος των αυξήσεων;

Υ.Γ. 3: Το «μικρότερο κακό»

Οι συνάδελφοι του ΠΑΜΕ κάνουν σοβαρό λάθος όταν μιλούν για μειώσεις (από πότε;) και καλούν τους εργαζόμενους με την τελευταία τους ανακοίνωσή  να καταδικάσουν το… ΣΕΚΕΣ γιατί συμφώνησε στην συμπληρωματική ΣΣΕ, που για πρώτη φορά από το 2009,  βελτιώνει τη μισθολογική θέση των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ.

Όπως γράφουν στην ανακοίνωσή τους, αφού δεν ικανοποιήθηκαν, μέσω της συγκεκριμένης σύμβασης, ΟΛΑ τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος «(υδρονομείς, γιατροί, τροφεία, επιστροφή μισθών κλπ.)», το ΣΕΚΕΣ που συνυπέγραψε τη συμπληρωματική ΣΣΕ,  «σπρώχνει» τον κόσμο στη «λογική του μικρότερου κακού». «Όλα ή τίποτα», λοιπόν. Δηλαδή τίποτα για μια ακόμα φορά;

Όσον αφορά στην μονιμοποίηση των υδρονομέων, τους θυμίζουμε ότι όταν βρεθήκαμε απέναντι στο πρόβλημα της δεύτερης απόλυσής τους τον Ιούνιο 2018 και ετέθη θέμα υπογραφής για την παραμονή τους, το ΣΕΚΕΣ πήρε την ευθύνη, υπέγραψε και δεν απολύθηκαν. Το ΠΑΜΕ πρόταξε την κομματική του υπερηφάνεια από την άμεση εργατική ανάγκη να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι, απήλθε και άφησε το «μπαλάκι» της ευθύνης στο ΣΕΚΕΣ. 

Υ.Γ. 4: Επίλογος

Η συμπληρωματική ΣΣΕ είναι η καλύτερη συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφεί στην Ελλάδα από το 2009 και μετά. Τα οφέλη της θα απολαύσουν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΕΥΔΑΠ για πολλά χρόνια στο μέλλον. Η επιλογή της ανάκτησης των μνημονιακών απωλειών δια της αύξησης των βασικών μισθών, μέσω της ενσωμάτωσης της ΑΤΑ, θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους. Άλλωστε η πραγματικότητα είναι πάντα πιο ισχυρή από τις πάμπολλες αναλύσεις ή τις συκοφαντικές ιαχές και σε λίγες εβδομάδες αυτή η πραγματικότητα θα είναι παρούσα και εντύπως αποτυπωμένη. Και τότε θα γίνει αντιληπτό ότι τα εργατικά και συνδικαλιστικά προβλήματα λύνονται με σαφή αιτήματα, ενότητα, αποφασιστικότητα και αγώνα και όχι με «δικηγορικά γραφεία», αγωγές και προσφυγές στην «αστική» δικαιοσύνη.


 1.  Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ 
 2.  Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ