Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σύλλογος Προσωπικού: Δικαστικές διεκδικήσεις, Πανδημία – Κτηριακός συνωστισμός, ΜΑΠ, Φύλακες, Διορισμός διοίκησης ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, Αυθαιρεσίες – Απαράδεκτες συμπεριφορές

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε. Υ.Δ. Α. Π.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2021

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Παρά τις συνθήκες της δραματικής αναζωπύρωσης της πανδημίας, ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία των εργαζομένων έχουν πάει …περίπατο στους χώρους δουλειάς.

Πανδημία – Κτηριακός συνωστισμός

Η διοίκηση έχοντας ως μοναδικό σκοπό την μείωση του λειτουργικού κόστους, συνεχίζει να “στοιβάζει” τους εργαζομένους σε ακατάλληλα κτήρια (ακόμα και χωρίς την ύπαρξη της πανδημίας), όπως είναι το “λυόμενο Ηρακλείου” στον Περισσό, το κτήριο που στεγάζει τους υδρονομείς του Ασπροπύργου ή την αποθήκη που έχουν μετατρέψει σε χώρο για την στέγαση των εργατών του Ασπροπύργου, ένα άθλιο χώρο, που δε πληροί κανένα κανόνα υγιεινής και ασφάλειας και που βρίσκεται σε χώρο της αποχέτευσης όπου επικρατούν διαφορετικές συνθήκες από αυτές της ύδρευσης (λύματα, κίνδυνος ηπατίτιδας, χωρίς παράθυρα, έξοδο κινδύνου, αποδυτήρια, τουαλέτες, ντους κλπ).

Για όλα αυτά μα και τον συγχρωτισμό στο κεντρικό κτήριο της διοίκησης στον Περισσό (ακόμα και στο χώρο που στεγάζει την ΕΣΥΠ), όπως και το κτήριο της πληροφορικής παίρνουμε αόριστες υποσχέσεις για “βιοκληματικό” κτήριο που θα γίνει το…2025μχ ή “πανωσήκωμα” ορόφου που θα γίνει στην πληροφορική κάποια (ποιά;;;) στιγμή στο μέλλον.

Με μοναδικό γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζομένων, καλούμε τη διοίκηση άμεσα να προχωρήσει: 

  • στην επίλυση του κτηριακού προβλήματος που η ίδια δημιούργησε
  • να στεγάσει τους εργαζόμενους στον Ασπρόπυργο (υδρονομείς & εργάτες) σε νέα κτήρια, που θα τηρούν τις προδιαγραφές υγείας και ασφάλειαςσυλλ
  • να προχωρήσει άμεσα στη διεξαγωγή, με έξοδα της ΕΥΔΑΠ, RAPID-TEST από εξειδικευμένα συνεργεία, που θα βρίσκονται  δύο φορές την εβδομάδα σε δύο κεντρικούς χώρους. Τα τεστ να είναι για το σύνολο των εργαζομένων (εμβολιασμένων & ανεμβολίαστων)
  • να προχωρήσει στην αναβάθμιση της Υγειονομικής υπηρεσίας, με ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μονιμοποιώντας τους συμβασιούχους γιατρούς και προσλαμβάνοντας και τις επιπλέον ειδικότητες που απαιτούνται, αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε να ενισχυθεί ο τομέας της πρόληψης.

Αυθαιρεσίες- Απαράδεκτες συμπεριφορές

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι αυθαίρετες και απαράδεκτες συμπεριφορές πολλών εντεταλμένων της διοίκησης (τμηματαρχών, προϊσταμένων, διευθυντών) που είτε “τιμωρούν” εργαζόμενους με ποινές που δεν προβλέπονται από τον κανονισμό προσωπικού, για “αδικήματα” που δεν έχουν κριθεί πως είναι τέτοια, είτε δίνουν άνισα έκτακτες αμοιβές για βάρδιες, ευκαιριακή οδήγηση, υπερωρίες, άλλοτε εκβιάζοντας, άλλοτε εξαγοράζοντας εργαζόμενους, υπερβαίνοντας την εξουσία που τους δίνει η θέση τους και δημιουργώντας έτσι “αυλικούς” και αποπαίδια.

Για όλα τα παραπάνω προειδοποιούμε πως η υπομονή μας εξαντλήθηκε και για κάθε αυθαιρεσία, παρανομία ή μονομερείς ενέργειες που γίνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου μας, όπως και για τις ενέργειες της διοίκησης που βάζουν σε κίνδηνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, θα προχωράμε σε καταγγελίες σ όλους τους αρμόδιους φορείς( ΣΕΠΕ, Πολεοδομία, αρχή διαφάνειας κλπ) απαιτώντας να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα, είτε θα προχωρήσουμε σ’ όλες τις αγωνιστικές και νομικές ενέργειες που θα απαιτηθούν.

Δικαστικές διεκδικήσεις

Το σωματείο μας δέχτηκε κριτική από συγκεκριμένες παρατάξεις, γιατί είναι το μόνο σωματείο που διεκδίκησε την διακοπή των περικοπών του ν. 4024/2011 και προσέφυγε σε ομαδικές αγωγές με έξοδα του.

Τώρα αυτοί που ασκούσαν προσχηματικά κριτική και που ευθύνονται για τον όρο της Συμπληρωματικής ΣΣΕ που δίνει επιχειρήματα στην διοίκηση για τη συνέχιση των περικοπών, καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν ομαδικές προσφυγές πληρώνοντας από την τσέπη τους.

Και μάλιστα ανοίγοντας μια νέα βιομηχανία δικών, τους καλούν να κάνουν ομαδική προσφυγή και για τη διεκδίκηση του χρονοεπιδόματος (το οποίο οι ίδιοι δε διεκδίκησαν ποτέ συνδικαλιστικά) με ξεχωριστή δίκη (2 τον αριθμό ταυτόχρονα).

ΜΑΠ

Στο ζήτημα των οφειλόμενων ΜΑΠ υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες της εργοδοσίας και αυτής και της προηγούμενης διοίκησης που με διάφορες προφάσεις δεν δίνονται στους εργαζόμενους.

Καλούμε τη διοίκηση να προχωρήσει άμεσα στην χορήγηση των προβλεπόμενων ΜΑΠ, την καλούμε να αποζημιώσει οικονομικά τους εργαζόμενους για τα οφειλόμενα ΜΑΠ όλων των προηγούμενων χρόνων όπως συνέβη στους ΟΤΑ (υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο).

Φύλακες

Επανερχόμαστε στο ζήτημα των φυλάκων απαιτώντας να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες (οπλοφορία) ώστε να αναλάβουν πλήρως υπηρεσία στα Διυλιστήρια,  αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες πύλες (αντί να τις διαχειρίζονται οι εταιρείες SECURITY).

Διορισμός διοίκησης ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ

Έχοντας ως μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα των μελών μας, μα και όλων των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και επιδιώκοντας να δώσουμε λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την διάσπαση της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, προσφύγαμε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να διορίσει το πρωτοδικείο διοίκηση που θα προχωρήσει σε αρχαιρεσίες.

Το δικαστήριο αναγνωρίζοντας πως έχει λήξει η θητεία της παρούσας ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ και δεν υπάρχει άλλη που να προέκυψε από συνέδριο και αρχαιρεσίες διόρισε προσωρινή διοίκηση.

Περιμένουμε όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να προκύψει ένα προεδρείο, που θα μας οδηγήσει στο απαιτούμενο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο και σε αρχαιρεσίες.

  1. Καλούμε τους εργαζόμενους του Σωματείου μας που έχουν προσφύγει κατά των περικοπών του ν. 4024/2011 να μην κάνουν παρόμοια αίτηση σε άλλη δίκη γιατί θα ακυρωθούν όλες ταυτόχρονα.
  2. Καλούμε όσους εργαζόμενους δεν έχουν καταθέσει ακόμα αίτηση με το σωματείο (με έξοδα του σωματείου) να επικοινωνήσουν με το προεδρείο (Πρόεδρος & Γ. Γραμματέας) για να ενημερωθούν τι δικαιολογητικά χρειάζονται.
  3. Το σωματείο μας αποφάσισε για το ζήτημα του χρονοεπιδόματος που είναι πιο σύνθετο ζήτημα, να προχωρήσει σε μία “πιλοτική”ομαδική δίκη με έξοδά του. Τα ονόματα των εργαζομένων που θα βρίσκονται στην αγωγή θα προκύψουν μετά από δημόσια κλήρωση των μελών του σωματείου. Λεπτομέρειες θα δοθούν με νεώτερο δελτίο τύπου.

 

Ετήσιο Δώρο Συλλόγου Προσωπικού

Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι έχει ξεκινήσει η διανομή του ετήσιου δώρου του σωματείου μας.

Για το Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ρετουνιώτης ΔιονύσιοςΧαρατσής Μανώλης

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ