Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΥΜΜΑΧΙΑ: “Ανικανότητα ή συνειδητή επιλογή;”

Αθήνα, 8 Ιουλίου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανικανότητα ή συνειδητή επιλογή ;

Συναδέλφισες συνάδελφοι, οι αντεργατικές δυνάμεις ΕΑΚΕ (ΝΔ, Νίκη, Φωνή Λογικής, Σπαρτιάτες κ.α.) και ΕΣΚ – ΠΑΜΕ, όπως φαίνεται πλέον ξεκάθαρα «διαπραγματεύθηκαν» μια συλλογική σύμβαση κατώτερη των περιστάσεων.

Συγκεκριμένα,

 • Δεν επιδίωξαν ουσιαστικές αυξήσεις σε βασικούς μισθούς και ημερομίσθια.
 • Αποδέχθηκαν τα επιχειρήματα της διοίκησης ότι οι προσληφθέντες από τις 14.2.2024 και εφεξής εμπίπτουν στο νόμο 5053/24 και θεωρούν ότι πρέπει να είναι ικανοποιημένοι που διατηρούνται στάσιμοι μισθολογικά. Ειδικότερα για τους συναδέλφους που προσλήφθηκαν μετά τις 26.9.2023 τους περικόπτουν τις αποδοχές έως την ημέρα ισχύς της ΕΣΣΕ 2024.
 • Δεν αναγνώρισαν και δεν εξασφάλισαν τη χορήγηση των τριετιών και της συναφούς προϋπηρεσίας της περιόδου 14.2.2012 έως 31.12.2023.
 • Δεν φρόντισαν για τη χορήγηση μιας μισθολογικής προώθησης στους εργαζόμενους που συμπληρώνουν 30 έτη συνταξιοδοτικά ή 32 έτη με αναγνώριση της συναφούς προϋπηρεσίας όπως προβλέπει η ΕΣΣΕ 2007.
 • Δεν μεριμνήσαν για την επαναφορά των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων καθώς και του επιδόματος αδείας.
 • Δεν έβαλαν καν στη συζήτηση το θέμα της άρσης όλων των περικοπών των επιδομάτων του νόμου 4024/11 (δλδ ανάκληση της περικοπής του 50 % του ήδη περικομμένου ανθυγιεινού, την χορήγηση του 2ου ανθυγιεινού, την άρση των περικοπών του 3833/10 στους βασικούς μισθούς κ.α.)
 • Με την κυκλοφορία του κειμένου της Συλλογικής Σύμβασης διαπιστώθηκε ότι τα χρήματα για τα ΑΜΕΑ ήταν λιγότερα από αυτά που αρχικά είχαν συμφωνηθεί και δεν συμπεριλήφθηκαν στην παροχή οι δικαστικοί συμπαραστάτες.
 • Υπέγραψαν για πρώτη φορά περιοριστικές ρήτρες για την απώλεια δικαστικών διεκδικήσεων που αφορούσαν το χρονοεπίδομα με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να απωλέσουν χιλιάδες ευρώ.
 • Αποδέχθηκαν χωρίς καμία αντίδραση την εφαρμογή της 6μερης εργασίας στην ΕΥΔΑΠ.
 • Έκοψαν την βελτίωση γεύματος σε όσους εργάζονται εκτός έδρας.
 • Υπέγραψαν εργοδοτικές ευελιξίες για την ευκαιριακή οδήγηση που μειώνουν την ημερήσια αποζημίωση και ευνοούν την εντατικοποίηση της εργασίας.
 • Υπέγραψαν για πρώτη φορά απολύσεις και χάρισαν σε διοίκηση και μετόχους πάνω από 10 εκ.

Έδωσαν πολλά και πήραν ελάχιστα !

Και ας έρθουμε στα φλέγοντα θέματα των ημερών ! Όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ψηφιακή κάρτα ουδεμία αγωνιστική ενέργεια έγινε από την ΟΜΕ για την αποτροπή της εφαρμογής της όπως έγινε στην ΕΥΑΘ αλλά ουδεμία επίσης διερεύνηση από πλευράς της γίνεται σχετικά με τις ειδικότητες που εξαιρούνται της εφαρμογής του νόμου.

Υπενθυμίζουμε ότι το έτος 2018 η τότε Διοίκηση προσπάθησε να εφαρμόσει την κάρτα εργασίας και όπως όλοι γνωρίζουμε η αντίδραση της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ που είχε τότε την ευθύνη του συνδικάτου την ανάγκασε σε άτακτη υποχώρηση. Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ την ίδια διάθεση έχει και σήμερα, Δημήτρη πάμε;

Τις επιλεκτικές απολύσεις ακολουθούν επιλεκτικές αυξήσεις και προσλήψεις !

Άλλη μια, φλέγουσα είδηση προς την κατεύθυνση της εργασιακής ανισότητας, που υπάρχει εδώ και χρόνια μέσα στην εταιρία, είναι η πρόθεσή της διοίκησης να απαλλάξει συγκεκριμένους «αγαπητούς» Γενικούς Διευθυντές από το πλαφόν. Δηλαδή θα διευρυνθεί η διακριτική μεταχείριση ορισμένων ευνοούμενων «διορισμένων» της διοίκησης Σαχίνη. Επιπλέον, ο Διευθύνων Σύμβουλος, προτίθεται να φέρει στελέχη από την αγορά, αδρά αμειβόμενα, για να στελεχώσουν επί τέλους τις κενές θέσεις στο οργανόγραμμα. Όλα αυτά βέβαια αφού ο ίδιος μερίμνησε να αυξήσει τις αμοιβές του.

Λειψυδρία

Διαπιστώνουμε τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την μείωση των αποθεμάτων νερού λόγω και της ανομβρίας. Μας προκαλεί εντύπωση ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την υδροδότηση της Πρωτεύουσας η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος δεδομένης της κλιματικής αλλαγής δεν είχαν επισημάνει τον κίνδυνο και δεν γνωρίζουμε εάν προχώρησαν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ